P5js
Børre Stenseth

Utvikling

Når vi skal utvikle programmer må vi etablere et rimelig stabilt utviklingsmiljø. Hvis du er kjent med Processing vet du at utviklingsverktøyet følger med. Vi kan bruke det samme utviklingsverktøyet for p5js. Det vi gjør da er å velge menyen oppe til høyre (der det står java), og velge p5js. Min er faring med dette er blandet. Jeg er usikker på om det er dette de sikter til når de på websidne til p5js sier at.

" An official editing environment is coming soon, as well as many more features !"

I realiteten trenger vi ikke så mye mer enn en fornuftig editor og en plan for hvordan vi ordner løsningen våre. Vi trenger egentlig ikke laste ned noe som helst for å bygge og kjøre p5js-løsninger, hvis vi allerede har en god editor.

Jeg har ordnet meg slik at jeg skriver kode i NotePad++. Den er gratis, blir regelmessig oppdatert og hjelper meg å strukturere kode. Det finne selvsagt en masse andre løsninger og det finnes utviklingsmiljøer på nettet, som feks.: jsfiddle (Jeg har liten erfaring med denne).

I tillegg til editoren trenger jeg å sette opp en katalog der jeg plasserer alle prosjektene mine i underkataloger. Det er ganske lurt å tenke gjennom dette før en begynner å eksperimentere. I hver prosjektkatalog legger jeg en fil jeg kaller index.html eller test.html som er den websiden jeg jobber på, sammen med de Javascriptfilene jeg trenger.

Når det gjelder p5js-biblioteket så kan jeg velge å laste det ned og legge det i en egen mappe eller jeg kan referere det fra p5js sine sider eller et annet sted på nettet. Du vil se eksempler på dette i det første eksempelet vi lager.

Det er nettleseren som er laboratoriet vårt. Det er her vi tester løsningene våre. Vi kan bruke forskjellige nettlesere, vilken er ikke så viktig. Erfaringsmessig er Firefox og Chrome gode alternativer. Det er viktig at vi skaffer oss kontroll over de utviklings-/testmuligheten som nettleseren har. Primært trenger vi å kunne bruke Console. Her vil vi få rapportert feil i Javascriptkoden og vi kan legge ut testutskrifter. I FireFox finner du console i menyen oppe til høyre, velg Developer(skiftenøkkelen) og Browser Console. Du kan skrive til consolet fra javascriptcoden med f.eks.

console.log("hallo")

Du kan også bruke den funksjonen som er introdusert i Processing og skrive

print("hallo")

I alle fall må du lokalisere consolet og du har mange flerer muligheter hvis du bruker litt tid til å sette deg inn i nettlesens console.