SVG
Børre Stenseth

SVG (Scalable Vector Graphics)

SVG [1] skal være en del av HTML5. Det vil si at vi skal kunne skrive et svg element rett inn i HTML-koden, uten namespace, embed eller noe annet hokus pokus. Det var betydelig spenning blandt mange på nettet om SVG skulle bli en del av HTML5, og slik ble det altså.

Tradisjonelt har illustrasjoner på vevsider vært rastergrafikk i form av gif, jpg eller png bilder. Fordelene med skalerbar vektor grafikk er at vi oppnår en betydelig bedre kvalitet når vi skalerer eller roterer tegningen våre. Vi kan dessuten manipulere deler av en illustrasjon på en enklere måte, vi kan administrere animasjoner og vi kan generelt beardeide illustrasjonen som en DOM (Document Object Modell). Det er i skrivende stund noen ting vi må passe litt på i DOM-parsingen, men i prinsipp er dette tilgjengelig slik vi er vant til i annen DOM-programemring.

SVG har koplinger til CSS og elementstyling. Vi skal se nærmere på flere av disse mekanismene.

SVG er i stadig utvikling og vi finner beskrivelser hus w3C av verson 1, versjon1.1 og versjon 2. Jeg har ikke ambisjoner om å detaljere dette, og kan heller ikke være bastant på vilke nettlesere som til en hver tid implementerer hvilke funksjoner. Hensikten med denne websiten er å introdusere noen grunnleggende mekanismer. En god kilde til forklaring av SVG er Mozilla Debelopers Network [2] .

Du kan tegne og få SVG-output i flere verktøy, f.eks: Abode Illustrator: [3] , eller Inkscape [4] Du kan selvsagt skrive SVG-kode i en vanlig teksteditor.

Merk at HTML5 tilbyr også canvas som en tegneomgivelse for blandt annet vektorgrafikk. canvas er beskrevet på en egen website: canvas. Det er vel riktig å si at canvas har sin styrke i raster-handtering.

Referanser
  1. SVG (Scalable Vector Graphics) W3C www.w3.org/Graphics/SVG 14-03-2010
  1. SVG MDN developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/SVG 14-12-2015
  1. Adobe Illustrator Adobe www.adobe.com/products/illustrator/main.html 14-03-2010
  1. Inkscape Inkscape.org inkscape.org/en/ 24-02-2016