Responsiv web design
MERK: Dette er litt tilfeldig materiale basert på noen erfaringer. Det er ikke på noen måte velorgansert eller uttømmende. Det kommer trolig mer etter hvert.
Jeg er litt usikker på hva vi skal kalle Responsive web design (RWD) [1] på norsk. Kanskje det kunne hete "fleksibel" eller "tilpasset" design, eller kanskje "adaptiv" design. Poenget er i alle fall at vi ønsker å lage websider som tilpasser seg det mediet vi bruker til å se på dem. Det vil si telefoner, nettbrett eller PC'er.
Det er også verdt å merke seg det regelverket som er laget for universell utforming av vevsteder [2] . Disse retningslinjene er basert på WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) [3] . WCAG er lang mer omfattende enn det vi forbinder med Responsive Design, men det er før det første klart at de mekanismene som er involvert og kodestrategien har mange fellestrekk.
De nøkkelbegrepene vi må forholde oss til i Responsive design er dimensjoner i pixler, utforming av CSS3, Javascript og HTML5. Vi er i en ganske foranderlig verden og dette er nok et tema som krever kontinuerlig oppdatering av utviklere. Mine ambisjonener er å lage et startsted med forklaring og demonstrasjon av de mest sentrale mekanismene
Som du kanskje har merket er de fleste av de websidene jeg har laget i dette materialet ikke særlig responsive. Min begrunnelse for dette er at materialet er beregnet på utviklere og at det inneholder såpass mye detaljer at det ville være meningsløst og forsøke å tilpasse det til en håndholdt telefon.