Processing
Processing presenterer seg selv slik på sine hjemmesider:
Processing is a flexible software sketchbook and a language for learning how to code within the context of the visual arts. Since 2001, Processing has promoted software literacy within the visual arts and visual literacy within technology.
Processing presenterer seg som en "software sketchbook" og kaller følgelig et program for en "sketch", eller om vi vil "skisse".
Processing har vært med siden 2001. Det ser ut til at initiativet lever i beste velgående og det er nå etablert noe som kaller seg Processing Foundation [1] . Hensikten med denne orgainseringen er å skaffe finansiering og arbeidskraft til pågående prosjekter. Spesielt nevnt er, foruten Processing kjernen, P5js [2] for Processing på websider og Processing for Python [3]
Det ligger i Processings natur og hensikt at det er ønskelig å kunne programmerere for nettløsninger, altså web-sider. Det har opp gjennom Processings levetid vært 3 innfallsvinkler til dette.
- Java Applets.
- En JavaApplet er et Java-program som kan kjøre på en webside (ikke JavaScript). Dette var forståelig nok den enkleste og mest naturlige måten å ta med seg Processing-skisser ut på en web-side, og slike Applets ble produserte automatisk i Processing. For noen år siden ble det avslørt store problemer med å kjøre Applets på en sikker måte, altså uten at Appleten grep inn i andre funksjoner på maskinen. I dag er vel situasjonen den at du må få en autorisert godkjenning av Appleten og du må som bruker skru på Java når den skal kjøre. Dette er i praksis såpass kronglete og usikkert at bruk av Applets er uaktuelt. Processing avsluttet den automatiske produksjonen av Applets fra og med versjon 2.
- Processingjs
- processing.js [4] ble lansert som alternativ. Denne er bygget opp på en helt annen måte og Processing-koden blir tolket av et JavaScript på websiden. Det er mulig å lage mange interessante løsninger ved å lage Javascript-kode på websiden som kommuniserer med Processing-skissene. Det ble for noen år siden laget et vevsted som illustrerte noen slike muligheter, se webutvikling/processing [5] (merk at disse eksemplene ikke er laget med tanke på basisutdanning) Det er litt uklart om Processingjs blir videreført. Versjon 1.4.8 har ikke vært modifisert på flere år.
- P5js
- P5js [2] er den (foreløpig) siste løsningen. Du vil finne en beskrivelse av P5js og en del eksempler på bruk i dette materialet. Dette er altså en måte å ta med seg Processing-skissene ut på weben og la dem jobbe sammen med andre komponenter på en webside. Mer om p5js, med en rekke eksempler, finner du her [6] .